Contracte nesemnate pentru energie regenerabila datorita birocratiei excesive

noiembrie 4, 2009 at 1:08 pm Lasă un comentariu

energie_regenerabila2Birocratia excesiva a autoritatilor romane in acordarea fondurilor europene a determinat nesemnarea proiectelor aprobate pentru producerea de energie regenerabila.

“Exista o frica viscerala in administratia romaneasca in asumarea raspunderii de acordare a fondurilor europene. Exista o paranoia care genereaza o birocratie excesiva. De la semnarea proiectelor prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice din septembrie 2008, nu s-a semnat deocamdata nici un proiect de finantare. Au fost aprobate 14 proiecte, dar nu s-a semnat niciun contract”, a afirmat Florin Ilie.

De asemenea, acesta a precizat ca pentru ca o banca sa se implice in finantarea proiectelor energetice trebuie sa existe garantii, dar activele reale ale proiectelor sunt insuficiente. “La o microhidrocentrala, spre exemplu, exista garantie o conducta, o cabina de comanda. Importante sunt contractele semnate de aceasta”, a spus reprezentantul ING, scrie Financiarul.

“85% din capacitatile de productie termo nu sunt la nivel european. In doi ani ar trebui inchise, dar acest lucru nu se va intampla. Sunt necesare investitii, dar cat timp nu exista un proiect concret al companiilor, o sursa de generare a venturilor, este greu de atras o finantare. Este nevoie si de stabilitate fiscala, ceea ce in Romania nu exista”, a adaugat Ilie.

Totodata, directorul ING a mentionat ca pentru proiectele viabile exista interes din partea bancilor. “INS este interesat de finantarea proiectelor in domeniul energetic. Companiile din domeniul energetic sunt atractive pentru investitorii pe Bursa. Daca societatile existente listate si-ar mari free-float-ul ar fi de mare interes pentru investitori si pentru banci, scrie Financiarul.

Domeniul energetic si in special cel pentru energie regenerabila sunt este de mare interes”, a spus acesta. In ceea ce priveste posibila infiintare a unei companii campion national in domeniu energetic, reprezentantul ING a precizat ca cel putin 20% din societate ar trebui listata la bursa.

Sursa: Financiarul

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , .

Petrom doreste sa investeasca in energie regenerabila Vanzari in crestere pentru producatorul de echipamente electrice EnergoBit Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: