Investitii in energie verde

noiembrie 3, 2009 at 1:13 pm Lasă un comentariu

energie_verde3Rezumat al seminarului : Investritii verzi in domeniul energetic

FinMedia, alaturi de partenerii sai KDF Energy, Vertis Enviromental Finance, Casa Romana de Compensatie si Schoenherr si Asociatii, a organizat joi, 29 octombrie, seminarul cu tema “Investitii verzi in domeniul energetic”.
In cadrul celor doua sesiuni de dezbateri ale evenimentului, participantii au analizat problemele legate de tranzactionarea unitatilor ale cantitatii atribuite (AAU) Romaniei prin Protocolul de la Kyoto, piedicile in finalizarea acestui proces si beneficiile pe care le va aduce, solutii de stocare a CO2, masuri de reducere a emisiilor, retehnologizarea sistemelor energetice, comercializarea certificatelor de carbon si alte aspecte conexe.

Investitii de mediu de 1 mld. de euro, puse sub semnul intrebarii

Romania risca sa piarda peste un miliard de euro destinati investitiilor de mediu, cu precadere pentru reducerea gazelor cu efect de sera, a subliniat Cirstiana Ion, director al Directiei Infrastructura Calitatii si Mediului, din cadrul Ministerului Economiei. Aceasta suma este corespunzatoare vanzarii de catre tara noastra a drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele 350 de milioane de tone ce i-au fost atribuite prin Protocolul de la Kyoto. Motivul este nefinalizarea de catre tara noastra a cadrului legislativ privind tranzactionarea lor, precum si valorificarea sumelor obtinute, cele doua componente ale schemelor de investitii verzi. Aceste scheme impun ca tranzactionarea de unitati ale cantitatilor atribuite (AAU), care exprima cantitatea de emisii, sa fie conditionata de utilizarea sumelor obtinute in investitii pentru reducerea gazelor cu efect de sera. ”Din vanzarea execedentului nostru de AAU-uri pe perioada 2008-2012, Romania ar putea obtine peste un miliard de euro. Pana in acest moment insa nu exista un cadru legislativ care sa ne permita sa tranzactionam unitati ale cantitatilor atribuite. Trebuie sa dezvoltam cadrul juridic de reglementare, pentru ca partenerul de tranzactionare sa aiba certitudinea ca vom investi acesti bani in proiecte de mediu.”, a declarat Cristiana Ion.
 
Energie „curata” prin metoda de stocare geologica a CO2 

Claudia Tomescu, seful colectivului Schimbari Climatice din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice, a subliniat importanta dezvoltarii capacitatilor de captare si stocare geologica a CO2 (CCS), in contextul obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020. „Aplicarea tehnologiei de captare si stocare geologica a CO2 va permite functionarea industriei, fara afectarea sa, concomitent cu reducerea impactului industriei asupra schimbarilor climatice”, a declarat Tomescu.

Directiva europeana privind stocarea geologica de CO2 prevede ca centralele noi cu o putere de peste 300 MW sa incorporeze astfel de capacitati. Uniunea Europeana va aloca 7-12 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte demonstrative CCS, iar pana acum 6 companii europene producatoare de energie, toate funtionand pe carbune, precum si un producator de otel, s-au inscris in acest program. In acest context, Claudia Tomescu a subliniat oportunitatea promovarii unui proiect demonstrativ CCS in Romania la un bloc energetic nou functionand pe lignit, prin apelarea la finantarea UE din NER Pool – 300 UEA.

Ionel Ilie, seful Departamentului de Management Energetic din cadrul Complexului Energetic Craiova, a precizat ca se doreste realizarea la Craiova a unui grup modern, care sa fie dotat cu capacitati de stocare si captare geologica a CO2. De asemenea, a aratat domnia sa, Complexul Energetic Craiova a facut pasi importanti in reducerea emisiilor cu efect de sera.   
Energia „verde”, in orizontul lui 2020  

Un element important in strategia de reducere a cantitatilor de emisii a sectorului energetic il reprezinta dezvoltarea capacitatilor de producere de energie verde. Directiva europeana privind promovarea utilizarii de energie din surse regenerabile prevede ca, pana in 2020, 20% din consumul brut de energie la nivelul UE sa fie energie „verde”. In cadrul acestui program, cota impusa Romaniei este de 24%. „La nivel national, cota de energie verde asumata voluntar de Romania este de 38%, semnificativ mai mare decat cea impusa de UE.

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , .

Energie electrica din Sahara pentru Europa Petrom doreste sa investeasca in energie regenerabila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: