Cele mai dorite locatii pentru proiecte eoliene

octombrie 21, 2009 at 1:19 pm Lasă un comentariu

turbine_eolieneZone precum Galati, Vaslui, Vrancea, Braila sau Iasi ii atrag acum pe investitorii din energia eoliana, dupa ce judetele Tulcea si Constanta au tinut capul de afis al unor astfel de investitii in ultimii ani. 

Potrivit datelor Transelectrica cuprinse in planul de perspectiva al retelei electrice de transport in perioada 2008-2012, in afara de Tulcea si Constanta, unde pana acum au fost inregistrate circa 75 de posibile proiecte, urmatoarele destinatii preferate de investitorii din segmentul eolian sunt Galati, unde s-ar putea realiza circa 11 proiecte, Vaslui, cu 10 proiecte eoliene, Vrancea cu 7 astfel de proiecte, Braila – unde exista intentia, din partea mai multor investitori, de a realiza 6 proiecte eoliene – si Iasi, unde sunt studii pentru realizarea a 4 proiecte.

Investitori precum germanii de la E.ON, care sunt prezenti pe piata locala a distributiei si furnizarii de energie electrica si de gaze, sunt interesati de mai multe proiecte eoliene de circa 150 MW, in zona Moldovei, regiune care coincide chiar cu zona pe care E.ON o deserveste prin operatiunile sale. Alti investitori, precum partenerii locali ai Continental Wind Partners, dezvoltatorii care au vandut anul trecut un proiect de 600 MW in Dobrogea catre cehii de la CEZ, au pus ochii pe zona Galatiului pentru dezvoltarea unor proiecte eoliene cu o capacitate de 470 MW, potrivit datelor Transelectrica. 

„Avem acum in dezvoltare proiecte de circa 1.000 de MW localizate in mai multe regiuni ale tarii, printre care se numara si Galatiul. Totodata, suntem in faza incipenta pentru dezvoltarea unor proiecte solare sau pe biomasa pentru producerea de energie electrica. Este destul de greu sa anticipam acum cand vom avea primii MW finalizati din aceste proiecte pentru ca acestea se afla in diverse faze de dezvoltare”, spune Radu Popoiu, directorul general al PS Wind Management, companie care lucreaza in parteneriat cu Continental Wind Parteners.

Specialistii din domeniu spun ca sunt trei factori care conteaza mult in alegerea unei zone pentru o investitie in domeniul eolian.
In primul rand conteaza vantul si din acest punct de vedere cele mai bune zone sunt Dobrogea si Moldova. In al doilea rand conteaza posibilitatea conectarii la reteaua de electricitate, iar aici Dobrogea incepe sa piarda din atractivitate din cauza numeroaselor proiecte de producere de energie electrica anuntata, nu numai pe segmentul eolian. In al treilea rand conteaza terenul si durata obtinerii avizelor necesare.

„Erau cateva zone traditionale, cum ar fi Dobrogea sau Moldova, dar prima este deja plina. Reteaua nu mai permite dezvoltarea unor proiecte mari. In plus apar probleme legate de normele de mediu sau chiar de disponibilitatea terenurilor din aceasta regiune. Astfel, in functie de stategia fiecaruia, investitorii care vor sa se dezvolte in continuare se uita la regiuni precum Galati, Vaslui, Iasi, Braila, care au si ele un vant bun necesar dezvoltarii unui proiect eolian”, explica Alexandru Teodorescu, consultant independent pe segmentul proiectelor eoliene si fost director al companiei Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta pe segmentul eolian pe plan local.

Potrivit datelor Transelectrica grupuri precum CEZ, Enel (Italia) sau Iberdrola (Spania) au anuntat deja investitii de mii de megawati in zona Dobrogei. Totodata, tot in Dobrogea urmeaza sa fie construite reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, care presupun instalarea a 1.400 MW.

Astfel, pentru un investitor precum E.ON, care are activitatile concentrate in regiunea Moldovei, face sens sa analizeze proiecte eoliene localizate in Vaslui sau Iasi.

„Dincolo de vant si de accesul la retea, mai sunt alti factori care conteaza in luarea unei decizii de a investi intr-un proiect eolian. Conteaza si pretul terenului, dar si gradul de faramitare al proprietatii. De exemplu, am avut cazuri in care pentru o singura turbina aveam nevoie de acordul a 20-30 de proprietari”, mai explica Teodorescu.

Potrivit acestuia, criza nu a ieftinit investitiile in parcurile eoliene, in continuare pentru instalarea unui megawatt fiind necesare fonduri de pana la 1,5 milioane de euro. Singurul lucru pe care criza l-a facut in acest domeniu a fost sa mai trieze proiectele.

Singurul proiect eolian de mari dimensiuni inceput in Romania este cel al cehilor de la CEZ care vor investi 1,1 miliarde de euro pentru ridicarea unui parc de 600 MW in doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac.
Intregul proiect presupune instalarea a 240 de turbine, acesta urmand sa fie finalizat in 2011. Potrivit declaratiilor recente ale reprezentantilor CEZ Romania, pana acum au fost construiti 130 de kilometri de drum necesari pentru transportul echipamentelor uriase si mai bine de 400 de oameni lucreaza pe santier majoritatea fiind romani.

Pana acum, potrivit planului Transelectrica exista proiecte eoliene de peste 20.000 MW (cat aproape 30 de reactoare de la Cernavoda), din care efectiv au fost intalati pana acum 11 MW.


Sursa:
Transelectrica

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , .

Parc eolian in functiune in Medgidia dupa o investitie de peste 100 mil. euro Electrica are 100 de milioane de euro pentru energie regenerabila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

octombrie 2009
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat: