Finantari pentru transport, mediu si competitivitate economica

octombrie 29, 2008 at 2:04 pm Lasă un comentariu

Un miliard de euro de la BEI pentru cofinantarea proiectelor romanesti de transport, mediu si competitivitate economica
Secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici, a participat pe 21 ocotombrie a.c., la reuniunea Consiliului de Administratie al Bancii Europene de Investitii (BEI), in calitate de membru titular din partea Romaniei. Au fost aprobate doua operatiuni financiare care vizeaza direct Romania.
Prima reprezinta o facilitate de cofinantare a fondurilor structurale si de coeziune destinata sprijinirii proiectelor din Romania cuprinse in programele operationale sectoriale de mediu, competitivitate economica si transport, in valoare de pana la un miliard euro. Facilitatea urmeaza sa fie structurata in conditiile prevazute de cadrul legal reprezentat de OUG 64/2007 privind datoria publica si utilizata in scopul finantarii deficitului bugetar generat de implementarea de programe/proiecte (co)finantate de la bugetul de stat. „Ceea ce am obtinut este important pentru ca in acest mod Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei si Finantelor, va asigura in conditii optime resursele financiare necesare cofinantarii unor proiecte prioritare din domeniile transport, mediu si competitivitate economica, in special in domeniul energetic. Astfel vom contribui la cresterea gradului de absortie a fondurilor structurale si de coeziune. De asemenea, BEI permite tragerea unei sume in avans asigurand prefinantarea proiectelor care vor face obiectul acestei facilitatii. Pe de alta parte, din punctul de vedere al administrarii datoriei publice, aceasta facilitate se incadreaza foarte bine in obiectivul de minimizare pe termen lung a costurilor de finantare, existand totodata o flexibilitate mare in privinta structurarii termenilor si conditiilor facilitatii, respectiv al maturitatii, tipului de rata a dobanzii si chiar al monedei de denominare a tragerilor”, a declarat secretarul de stat Eugen Teodorovici.
Cel de al doilea imprumut aprobat in cadrul intalnirii vizeaza reabilitarea si extinderea sistemelor de apa/apa reziduala din judetele Cluj si Salaj, beneficiarul fiind Compania de Apa Somes SA, fara garantii suverane din partea statului roman, in valoare de pana la 26 milioane euro.
La reuniunea Consiliului de administratie de la Luxembourg au fost discutate diverse operatiuni financiare ale BEI in tari ale Uniunii Europene precum si in tari din zona mediteraneana, beneficiarii fiind atat institutii apartinand sectorului public cat si sectorului privat.

Entry filed under: Investitii. Tags: , .

Resurse energie electrica Romania Sa ne luam energie regenerabila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

octombrie 2008
L M M J V S D
    nov. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat asta: