Locuitorii din Tulcea se vor incalzi cu energie produsa din gunoaie

octombrie 24, 2008 at 4:59 pm Lasă un comentariu

Usitall, o firma suedeza specializata in transformarea deseurilor in energie, a semnat un memorandum de intelegere cu autoritatile locale din Tulcea.

Memorandumul vizeaza un proiect de anvergura pentru construirea unui incinetaror de deseuri care va furniza energie termica si electrica pentru intreg orasul de la gura Deltei Dunarii. Conform reprezentantilor firmei suedeze, astfel se vor reduce semnificativ facturile de incalzire ale populatiei si dependenta orasului fata de combustibilii din import.
Proiectul este primul de acest gen din Romania si se bazeaza pe modelul suedez, prin care deseurile incinerate inlocuiesc combustibilii fosili pentru producerea energiei termice si electricitatii.
„Pentru noi este un pas foarte important, care deschide o multime de oportunitati, deoarece acest proiect face ca gropile de gunoi sa nu mai fie necesare in viitor si ajuta la conservarea resurselor, inlocuind combustibilii fosili si reducand necesitatea de a importa petrol sau gaze naturale,” a declarat Stellan Jacobsson, presedintele executiv al Usitall, dupa ceremonia de semnare a acordului, desfasurata la Tulcea. Jacobsson a mai spus ca firma sa sondeaza in prezent piata din Romania pentru a aplica acest proiect in parteneriat cu municipalitatile locale. „Am intalnit un interes din ce in ce mai mare fata de asemenea solutii,” a adaugat Jacobsson, mentionand ca pe langa eficienta energetica, o astfel de tehnologie va ajuta Romania sa se alinieze la regulile stricte ale Uniunii Europene privind inlocuirea gropilor de gunoi.
Suedia, care importa deseuri pentru a-si procura necesarul de energie, este lider european in domeniul surselor regenerabile de energie si in transformarea deseurilor in energie. Aproximativ 95% din deseurile din Suedia sunt transformate in energie, restul de 5% fiind depozitate in gropi de gunoi.
Usitall (care, in engleza, inseamna „foloseste totul”) incinereaza 450.000 de tone de deseuri anual, in sistem de co-generare a energiei, si produce electricitate si energie termica pentru toti cei 150.000 de locuitori ai orasului Linkoping. Deseurile incinerate produc echivalentul a 100.000 de tone de petrol, au declarat oficiali din cadrul companiei. Ei au mai spus ca proiectul de transformare a deseurilor in energie, care ar putea sa fie pus in aplicare in trei sau patru ani la Tulcea, va furniza energie mai ieftina pentru cei 91,000 de locuitori ai acestui oras, contribuind semnificativ la reducerea poluarii aerului si a apei.

Sursa: ghidelectric

Entry filed under: Energie termica, Energie verde. Tags: , , .

Panouri LED Vs Banner publicitar Pret de referinta pe gigacalorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

octombrie 2008
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat: